Разноврсност употребе намирница у исхрани је једно од основних начела правилне исхране. Важно је да при планирању дневних јеловника једну те исту намирницу из неке групе не би требало често понављати из дана у дан, јер има довољно различитих намирница, па се сваког дана може стављати друга.
I група– житарице и производи од жита
- Најзаступљенија група намирница, која игра веома значајну улогу у исхрани деце.
- Под житом се подразумевају зрели плодови пшенице, ражи, јечма, овса, пиринча, проса.
- Намирнице из ове групе представљају важан извор угљених хидрата те се због тога сматрају извором енергетских састојака, имају висок садржај комплекса витамина Б, укуључујући и фолну киселину, сходно томе неопходне су за правилан раст и развој детета.
- Како би производи направљени од ових намирница били што квалитетнији, користе се интегрално брашно, интегрални пиринач, овсене пахуљице, пшеничне клице итд.
II група – месо, риба, јаја и прерађевине од меса
- Намирнице из друге групе су неопходан извор високовредних протеина који помажу изградњу и опоравак мишића, гвожђа и Б витамина.
- Месо представља важну намирницу пре свега због великог садржаја беланчевина и њиховог састава – поседују све незаменљиве амино-киселине неопходне за нормално одвијање животних процеса у организму.
- Вредност ове намирнице се огледа у веома доброј сварљивости беланчевина.
- У исхрани деце препоручује се употреба најчешће јунећег меса, пилећег меса, морске рибе, јаја, а у мањој мери и свињског меса.
III група – млеко и млечни производи
- Намирнице из треће групе су веома важан извор калцијума, протеина, фосфора и витамина А и Д . Препоручује се употреба млека са 3,2% млечне масти, као и употреба јогурта, киселог млека и сирева.
- Хранљива вредност млека потиче од беланчевина које су пуновредне, чији је степен искористљивости око 96% и имају најпогоднији аминокиселински састав.
- У млеку се налазе скоро све есенцијалне аминокиселине које организам не може сам да синтетише.
- Млеко је богато минералним састојцима од којих главно место заузима калцијум. Од свих намирница које садрже калцијум из млека га организам најбоље користи.
IV група – масти, биљне и животињске, маслац
- Намирнице из четврте групе су неопходне због извора енергије, садржаја липосолубилних витамина и есенцијалних масних киселина.
- Помажу организму да апсорбује витамине А и Д, Е,К и бета каротен.Предност се даје биљним уљима, као што су сунцокретово и маслиново хладно цеђено, која су богата полинезасићеним масним киселинама.
- Уља користити на крају термичке обраде хране. Маслац ограничити, маргарин избегавати.
- Масти играју значајну улогу у подмирењу енергетских потреба човека због велике калоријске моћи. Поред овога масти стварају осећај ситости, олакшавају конзумирање хране и утичу на гастрономску вредност оброка.
V група – поврће
- Поврће је незамењива намирница која се сваки дан мора уносити у организам. Лако се вари и потпомаже варење друге хране.
- Највећу биолошку вредност има свеже поврће. Намирнице из ове групе су извор витамина и минерала. Важна је разноврсност поврћа у исхрани деце: лиснато, коренасто, легуминозе итд.
- Легуминозе садрже приближно исте количине беланчевина као мршаво месо, али биолошка вредност тих беланчевина није истоветна с оним животињског порекла.
- Поврће се у сезони користи у свежем стању за припрему оброка, а ван сезоне у индиструјски замрзнутом стању.
- Користе се у свежем стању или после термичке припреме. Најбољи начин припремања је на пари или краткотрајно динстање.
VI група – воће
- Од намирница биљног порекла посебан значај у исхрани деце има воће. Свеже воће је веома значајна и незаменљива намирница која се мора користити свакодневно, у довољним количинама.
- Намирнице из шесте групе су извор витамина и минерала, и у зависности од сезоне користе се различите врсте свежег воћа.
- Осим у свежем стању воће се користи и у прерађеном стању, као што су компоти и сокови са 100% садржаја воћа. Сокове који не садрже 100% воћа треба уврстити у категорију слаткиша. Сокови нису замена за воће.
- Захваљујући својим вредним састојцима воће обезбеђује нормалан метаболизам, раст и развој организма.
VII група – шећер и шећерни концентрати (мед, џем)
- Намирнице из седме групе су извор енергије и користе се шећер, џем и мед.
- Због прекомерне употребе слаткиша у исхрани саветује се ограничавање ове групе намирница.
VIII група – остале намирнице (зачинско биље и др.)
- Додају се храни ради постизања одговарајућег мириса и укуса или ради боље сварљивости, повећања апетита.
- Потребно је ограничити унос соли.